At fotografere ruhåret hønsehund

Af Marlene Birkebæk

Baggrunden
Jagthunde tager sig bedst ud i naturen; find et naturligt terræn, hvor I har lov at gå med hunden uden snor.

Baggrunden skal helst være "usynlig"; vælg derfor en baggrund der er så rolig som muligt og undgå forstyrrende elementer.

03
Foto: Marlene Birkebæk

Vejret
Det er let at fotografere i overskyet vejr, fordi man undgår slagskygger. Omvendt kan fotos taget i solskin give mange detaljer, som man ikke opnår i overskyet vejr.

Lyse hunde kan fotograferes i solskin først eller sidst på dagen, mens mørke hunde kan fotograferes i solskin midt på dagen.

02
Foto: Marlene Birkebæk

Placering i forhold til solen
I solskin: sørg for at solen står skråt bag fotografen, så den falder en anelse skråt ind på hunden. Fronten og kroppen bliver derved lige meget belyst.

I overskyet vejr: sørg for at solen står bag fotografen, men her må solen gerne være "direkte" ind på hele hunden.
Hjælpere og opstilling af hunden
Der skal bruges minimum 2 hjælpere - og gerne 3 - udover fotografen; én til at stille hunden op, så den præsenterer sig bedst muligt, én til at fange hundens opmærksomhed og evt. én til at holde halen ud i forlængelse af kroppen.

Ejeren stiller hunden, så den står optimalt udstillingsmæssigt, og fotografen kan i mellemtiden øve sig i at finde den bedste vinkel i svagt frøperspektiv.

Hav tålmodighed og lad være at skælde hunden ud, man kan nemlig sagtens se på det færdige billede om hunden er "på" eller utryg. Når hunden har vænnet sig til situationen, prøver opmærksomhedshjælperen at påkalde sig hundens opmærksomhed, vha. et pivedyr, dummy, bold eller på anden måde at huje, løbe eller kalde, så hunden får ørerne op.

Husk at en hund er udstyret med fire ben, og den menneskelige hjerne har det bedst med, at den optisk kan se alle fire ben på fotografiet. Sæt derfor det forben, der er væk fra fotografen, lidt længere frem, end I normalt ville gøre det på udstilling.

01
Foto: Marlene Birkebæk
12
Foto: Marlene Birkebæk

2 regler

Alle kan tage gode og sjove billeder af deres hunde, hvis man husker på 2 små regler - man skal ned i hundeniveau, og man skal tæt på.

Billeder taget i fugleperspektiv er kedelige og viser ofte hunden i en helt forkert vinkel eksteriørmæssigt, og billeder af "hunden" i horisonten viser sjældent hunden eller "andet" spændende.

Lad hunden fylde det meste af billedet, det er jo den, vi skal fotografere, og ofte bliver udtrykket mere intenst, hvis man går tættere på.

"De dårlige eksempler"

04

05

07

Fronten står alt for bredt, og bagparten er vredet ind mod fotografen, hvilket giver indtryk af, at hunden har en svagere bagpart.

Hunden står i ubalance på alle ben
og for samlet.

Hundens ben forsvinder visuelt,
men faktisk også ud af billedet.

08

13

14

Hunden bliver for stram i fronten
og står i ubalance på forbenene.

Frøperspektiv, hundens skalle
bliver for lille, og tungen giver
hunden et "goofy" udtryk.

Fugleperspektiv, lader hunden
syne for lille i billedet.

 

 

Værd at vide ...

diverse-07

Hvis du har forslag til emner til
"Værd at vide... "
kan du sende dem i en mail
til web@ruhaar.dk